Initiatiefnemers

Mandelahuisje                           IZI Solutions

Sinds 2015 komen denkers en doeners regelmatig bijeen in Herberg het Mandelshuisje aan het IJ in Amsterdam-Noord, om de basis te leggen voor wat inmiddels is uitgegroeid tot Respect.nl. Het Mandelahuisje is een initiatief van Ilco van der Linde. Hij is ook de (mede)oprichter van een groot aantal andere, succesvolle initiatieven voor maatschappelijke doelen, zoals: Bevrijdingspop, de Bevrijdingsfestivals, Racism Beat It Festival, Kunstbende, het Nationale Bevrijdingsconcert op de Amstel, dance4life en MasterPeace. De Amerikaanse Rockefeller Foundation voegde hem toe aan de Top 100 of Next Century Innovators (2011), VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon gaf hem een Oorkonde van Verdiensten (2013) en hij ontving de Luxembourg Peace Prize (2015). In april 2017 is hij door wijlen burgemeester Eberhard van der Laan benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het Mandelahuisje is geïnspireerd op de Ubuntu filosofie bekend geworden door Nelson Mandela, waarin verbinding centraal staat: ‘ik ben, omdat wij zijn’. Naast een groot zomerterras is er een grote, transparante serre die afwisselend dienst doet als verzoenkamer (waar mediators Amsterdammers gratis helpen bij het bespreken van conflicten), als droomfabriek (waar Ilco startende sociale en culturele ondernemers op weg helpt) of als romantische suite waar huwelijken worden voltrokken en men zelfs kan overnachten.

IZI Solutions (IZI) is een sociaal innovatiebureau dat innovatieve oplossingen biedt om raciale en sociale gelijkwaardigheid te bevorderen. Dit doet IZI door middel van bewustwording, gedragsverandering, organisatieadvies en beleidsbeïnvloeding op het gebied van sociale vraagstukken, diversiteit & inclusie en community building.

De organisatie staat (inter)nationaal bekend om haar kennis en kunde omtrent sociale vraagstukken en het bereiken, motiveren en activeren van (jong)volwassenen en cultureel-etnische en/of religieuze gemeenschappen. Sociale vraagstukken waar IZI in gespecialiseerd is zijn: jeugdwerkloosheid, arbeidsmarkt, onderwijs, etnisch profileren, armoedebestrijding en intercultureel-/ religieus samenleven. Enkele recente succesvolle initiatieven waar IZI (mede)initiator van is zijn: Controle Alt Delete, Jongerenkieswijzer en IederMBOeenStemburo

IZI gelooft in het versterken van communities. Daarom zijn al haar evenementen, activiteiten en persoonlijke begeleiding te allen tijde gratis toegankelijk voor (jong)volwassen, startende sociaal en/of cultureel ondernemers en kleine ideële (zelf)organisaties. Door haar missie en werkwijze heeft IZI door de jaren heen (inter)nationaal duurzame relaties en goede samenwerkingen opgebouwd binnen de verschillende cultureel-etnische en/of religieuze gemeenschappen.

IZI-Solutions-Logo-Black

Kernteam

In de dagelijkse praktijk wordt Respect.nl opgebouwd door een Kernteam dat regelmatig bijeenkomt. In dat Kernteam zitten Ilco van der Linde (Mandelahuisje), Cemil Yilmaz (IZI Solutions), Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions) en adviseur van het eerste uur: Chantal Suissa-Runne. Chantal is mede-oprichter van het project Mo en Moos, waarin jongeren met een joodse en een moslimachtergrond elkaar spreken over thema’s die voor hen beide moeilijk liggen en toch ook kunnen verbinden. Chantal is actief binnen de Joodse Liberale Gemeenschap en was tot verkort hoofdredacteur van het online magazine NieuwWij.

Adviseurs

Er zijn diverse personen die actief mee hebben gedacht en meegewerkt aan het tot stand komen van de RESPECT-beweging, waaronder: Marjolein Albers (directeur Respect Education Foundation), Mirthe Biemans (Stroom Nederland), Nasrdin Dchar (Samen1), Antoin Deul (voormalig directeur NINSEE), Niesco Dubbelboer (initiatiefnemer Meer Democratie), Coen van Heteren (Founder Sociaal Cement), Pieter Hilhorst (journalist, founder Goede Gieren), Annemiek Huijerman (publicist), Petra Jungblut (frisdenker bij Mensa vereniging van hoogbegaafden & facilitator), Munire Manisa (jurist, schuldhulpverlener), Hesdy Lonwijk (regisseur), Sharif Nasr (scenarioschrijver), Ida Overdijk (eindredacteur religie & cultuur, EO/IKON), Pauwe Perbal (Buurtopbouwwerker), Samira Rafaela (Projectleider Inclusie bij Politie), Dewi Ramdaras (Google), Debbie de Rooij (actief in armoedebestrijding), Rene Rouwette (Kompass), Stephan Sanders (schrijver en columnist), Maartje Schrama (manager bij Ieder-in), Sylvana Simons (coach, presentatrice, politica Bij1), Farid Tabarki (voormalig Trendwatcher van het Jaar), ,Jens van Trigt (Emancipator), Evelien Tonkens (hoogleraar Burgerschap & Humanisering van de publieke sector), Jannet Vaessen (Algemeen Directeur WOMEN Inc), Mercedes Zandwijken (Keti Koti dialogen) en vele anderen

Samenwerkingspartner

De Nationale Respect Tour is in samenwerking met het VSBfonds.

Over VSBfonds
VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. Dat doet zij met donaties, praktische kennis en netwerken. Al 200 jaar draagt dit particulier donatiefonds bij aan de zelfredzaamheid én de samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek pakt én krijgt in onze diverse samenleving en iedereen kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van VSBfonds: ‘Iedereen doet mee’.

Bekijk onze Mens & Maatschappij video voor meer informatie en bekijk de mogelijkheden voor een aanvraag via www.vsbfonds.nl

Supporters

Hier volgt een overzicht van de eerste supporters die betrokken zijn. Mail ons op info@respect.nl wanneer je als organisatie of bedrijf mee wilt bouwen!

  • Action for Happiness Nederland
  • Business Talent Network
  • Humanistische Alliantie – o.a. organisator Mag Het Licht Aan Festival, Amsterdam
  • JCDecaux – mediabedrijf
  • Mensa – The IQ Society – organisatie van 4500 hoogbegaafden in Nederland, Ede
  • N=5 – grootste onafhankelijke reclamebureau van Nederland, Amsterdam
  • Nieuwwij.nl – grootste web-community voor het verbinden van verschillen, Amsterdam
  • Respect Education Foundation (REF) – lesprogramma’s en Week van Respect, Amsterdam
  • #Samen1 – initiatief om met diverse marsen mensen bijeen te brengen, Amsterdam/Rotterdam
  • Stichting MasterPeace – vredesproject, dat steunt met apps en lokale initiatieven, Utrecht

Respect.nl

Een speciaal woord van dank is op zijn plaats voor de ondernemer René Graafsma. Vele jaren geleden werd hij de eigenaar van de felbegeerde domeinnaam www.respect.nl Niet om er veel geld mee te verdienen (er komen maandelijks verzoeken voor binnen), maar om er ooit iets moois mee te doen, ter ere van zijn – inmiddels overleden – dochter Dascha. René besloot de domeinnaam beschikbaar te stellen voor dit initiatief en daar zijn we natuurlijk bijzonder trots op. René Graafsma is ook als adviseur actief betrokken. Ook uit eerbetoon aan Dascha en alle zonen en dochters van de wereld zijn we inmiddels ons initiatief Respect.nl gaan noemen.

Bouw mee

Mail ons op info@respect.nl wanneer je/u als organisatie, gemeente, provincie of bedrijf mee wilt bouwen! Elke vorm van actieve betrokkenheid is van groot belang.


FacebooktwittermailFacebooktwittermail