Initiatiefnemer

Ilco van der Linde is initiatiefnemer van Respect.

Ilco van der Linde is de (mede)oprichter van een groot aantal succesvolle campagnes en projecten voor maatschappelijke doelen, zoals: Bevrijdingspop, de Bevrijdingsfestivals, Racism Beat It Festival, Kunstbende, het Nationale Bevrijdingsconcert op de Amstel, dance4life, MasterPeace en Herberg Het Mandelahuisje. De Amerikaanse Rockefeller Foundation voegde hem toe aan de Top 100 of Next Century Innovators (2011), VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon gaf hem een Oorkonde van Verdiensten (2013) en hij ontving de Luxembourg Peace Prize (2015). Onlangs kwam zijn eerste boek uit: Be a Nelson.

Foto-Ilco-van-der-Linde

Kernteam

De leden van het Kernteam komen regelmatig bijeen om te werken aan het Manifest voor de Respectsamenleving en om alle praktische ontwikkelingen af te stemmen. De leden vertegenwoordigen vaak een grote gelijkgestemde achterban, die actief is op sociale verandering, sociale cohesie, integratie en diversiteit. Door de samenwerking binnen Respect maken we elkaar sterker en ontstaat er een broedkamer voor een meer respectvolle toekomst. De leden van het Kernteam en ook de ambassadeurs en adviseurs komen vanuit ongeveer alle politieke richtingen of hebben soms helemaal niets met politiek, maar alles met respect.
Marjolein Albers

Marjolein is directeur van de Respect Education Foundation (REF). Deze organisatie ontwikkelt lesprogramma’s en trainingen over Respect voor het basis- en voortgezet onderwijs, MBO en PABO en organiseert jaarlijks de Week van Respect. Respect-educatie staat voor ‘sociaal leren-leren’, om zo bij te dragen aan een tolerante samenleving, te beginnen in het klaslokaal. Marjolein was eerder directeur van dance4life Nederland. Sinds 2002 is Marjolein is regelmatig te vinden in Kenia, waar ze met de Maasai het Loita forest probeert te beschermen.

Marjolein
Mirthe Biemans

Mirthe werkt bij Humanitas, een vereniging van 20.000 vrijwilligers die zich inzetten voor mensen in een kwetsbare situatie, en is oprichter van ‘Stroom!’, een nieuwe organisatie die kansrijke sociale initiatieven ondersteunt en verbindt met veranderingsgezinde initiatiefnemers elders in het land. Mirthe heeft hiervoor jarenlang Palestijnen en Israeliers samengebracht om te werken aan een betere, vreedzame, toekomst voor beiden. “Respect is samen de verantwoordelijkheid nemen voor een samenleving waar een volwaardige plek is voor iedereen.”

Mirthe
Pieter Hilhorst

Pieter is mede-oprichter van de Goede Gieren coöperatie, een groep actieonderzoekers die zich richten op innovatieve vormen van armoedebestrijding, schuldhulp en emancipatie. Eerder maakte hij voor de VARA het tv-programma De Ombudsman en was columnist van De Volkskrant. Van 2012 tot 2014 was hij voor de PvdA wethouder in Amsterdam op Financiën, Onderwijs en Jeugdzaken. In het boek ‘De belofte’ keek hij eerlijk terug op zijn roerige tijd en de politiek en verkent hij de ruimte voor idealisme in en buiten de politiek. “Respect is de ander in zijn waarde laten.”

Pieter
Annemiek Huijerman

Annemiek is publicist. Was eindredacteur bij o.a. Opzij, HP/De Tijd. In die functie en als webredacteur werkte ze ook bij OneWorld en oneworld.nl, magazine en website voor mondiaal denken en groen doen. ‘Respect verbindt alles en iedereen.’

Annemiek
Gert-Jan Leerink

Gert-Jan werkt voor de PvdA. Daar traint hij politici en organiseerde hij onder meer het jaarlijkse Festival voor het Lokaal Bestuur en de Wibautlezing, dit alles  om de effectiviteit en inventiviteit van lokale bestuurders te verbeteren. Af en toe trekt Gert-Jan zich terug op een eiland, om aan een boek te werken.

Gert-Jan
Hesdy Lonwijk

Hesdy studeerde in 2007 af aan de Nederlandse filmacademie met de prijs voor de beste fictiefilm van dat jaar. In 2010 lanceerde BNN – met groot succes – de door hem gecreëerde dramaserie ‘Feuten’. Daarnaast regisseert Hesdy commercials in zowel binnen- als buitenland. Hij is mede-oprichter van het Rotterdamse creatieve collectief ‘The Other Side’. In 2016 richtte hij ‘Move Something’ op: een internationaal platform waarbij vrijwilligers in grote steden als Amsterdam, Kopenhagen en Parijs, wekelijks hardloopsessies houden met vluchtelingen. Dit is wat hem betreft wat ‘geven om te krijgen’ onder andere inhoudt. 

Hesdy
Münire Manisa

Münire is bestuurscommissielid (voorheen stadsdeelraad) voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West en juriste in het dagelijks leven. Daarnaast is zij één van de initiatiefnemers van het Turks-Nederlands Tegengeluid (TNT). Vanuit TNT levert zij input op beleidsniveaus aan het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Haar maatschappelijke betrokkenheid uit zij onder andere door stukken te schrijven voor bijvoorbeeld Joop. “Respect is dé basis voor een fijne samenleving waarin mensen open staan voor elkaar.”

munire
Shariff Nasr

Shariff Nasr is filmregisseur en scenarioschrijver. Hij heeft veel korte films, series, commercials en games op zijn naam staan. Hij gebruikt vaak humor als wapen om grotere sociale vraagstukken aan de kaak te stellen. Als regisseur stond hij onder andere aan de basis van succesvolle campagnes voor Wakker Dier, waarmee hij de prijs voor ‘Beste commercial van 2009’ won (Fonk). Shariff is tevens mede-initiatiefnemer van het creatieve communicatie-team ‘The Other Side’. Shariff verwondert zich over het feit dat men tegenwoordig empathie als een zwakte ziet, terwijl het juist een kracht is.

Shariff
Samira Rafaela

Samira Rafaela is politiek actief voor de Jonge Democraten en D66. Daar heeft ze zich hard gemaakt voor gendergelijkheid, participatie van etnische minderheden en bestrijding van discriminatie en is ze nu lid van het bestuur van de thema-afdeling samenleven, migratie en asiel. Ook is ze aangesloten bij de Dutch Inclusion Leaders Network. In het dagelijks leven werkt zij als adviseur bij de overheid, heeft ze een sociale onderneming en werkt ze in dat kader samen met creatieve jongeren in Ghana. Samira is ook op internationaal niveau actief op de thema’s inclusie en diversiteit. Ze werkt momenteel aan een netwerk voor vrouwen in de politiek uit Amerika, Europa en Afrika. ”Inclusieve leiders faciliteren verschillende stemmen en meningen. Ze beslissen niet voor anderen maar met anderen”

Samira
Dewi Ramdaras

Dewi is de jongste in het kernteam en toch al aangemerkt als ‘leider van de toekomst’ tijdens de huldiging van Koning Willem-Alexander. Aan de Erasmus Universiteit studeert ze Economie en Business en ze organiseert congressen over het benutten van culturele diversiteit voor het bouwen van een succesvolle, nieuwe generatie. Ook als Jongerenambassadeur van Gouda stond ze voor de belangen van jongeren. Dewi: “Respect betekent voor mij dat ieder individu de kans krijgt tot zelfontplooiing.” Dewi coordineert het social media team van Respect.

Dewi
Debbie de Rooij

Debbie de Rooij is trainer van ‘Beweging naar Werk’, een intensief motivatieprogramma voor alleenstaande vrouwen met een bijstandsuitkering. Politieke en maatschappelijke betrokkenheid zit letterlijk in haar DNA. Vraagstukken over gender en etniciteit en diversiteit laten haar bloed sneller stromen.  In de jaren ’90 was zij mede oprichtster en voorzitster van “Rocksters”, een platform voor ZMV vrouwen in het onderwijs. Ook deed zij onderzoek naar schoonheid en etniciteit. Debbie droomt van een samenleving waarin elke burger van waarde wordt geacht en waarin krachten bundelen en delen centraal staat.

debbiederooijer
Maartje Schrama

Maartje wil de wijde wereld kennen. Begrijpen wat mensen, volken, naties drijft. Sociale Geografie studeren hielp al wat, een tijd lang wonen en werken met jongeren in Tbilisi, Georgië, hielp nog meer. Maartje werkte als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer en later als rechterhand van de voorzitter van de PvdA. Nu is zij de secretaris van het Kernteam en de rechterhand van de initiatiefnemers van Respect.

Maartje
Sylvana Simons

Sylvana Simons is bekend als radio- en tv-presentator. In het verleden voor TMF, RTL4, SBS, NPO en Radio6, tegenwoordig voor Sublime FM, Northsea Jazz Festival. Ze is tafeldame bij DWDD en sinds 2010 host ze het jaarlijkse inspiratieplatform TedXAmsterdamWomen. Sylvana is een actief pleitbezorger voor diversiteit. Hierover en over female empowerment geeft ze lezingen en masterclasses. Ze coacht bedrijven en particulieren meer met vrouwelijk leiderschap te doen. Namens Respect zit Sylvana in de stuurgroep van World’s Best News Campaign, die zich inzet voor het eerlijker delen van nieuwsfeiten en aandacht vraagt voor positief nieuws. Ook steunt ze als ambassadeur diverse goede doelen, zoals MasterPeace.

Sylvana
Chantal Suissa-Runne

Chantal Suissa-Runne is hoofdredacteur van Nieuwwij.nl. Chantal is actief binnen de liberaal-Joodse gemeenschap in Nederland. Zij is tevens eigenaar van YOUnite Coaching Training Consulting en heeft in de afgelopen tien jaar verschillende projecten opgezet en uitgevoerd op het gebied van diversiteit, verbinding, anti-discriminatie, conflictbeheersing, empowerment en preventie van radicalisering. Chantal wenst de wereld leiders toe met grote harten en kleine ego’s.

Chantal
Farid Tabarki

Farid Tabarki is de founding director van Studio Zeitgeist. Hij doet sinds 2000 onderzoek naar de (Europese) tijdgeest. Hij heeft een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. Eerder dit jaar is zijn boek ‘Het Einde van het Midden – Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’ uitgekomen. In 2012 is hij uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012 – 2013. Volgens De Volkskrant is Farid een van de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders en een van de drie dertigers op de lijst.

Farid

Adviseurs

Antoin Deul (voorzitter Stichting Ninsee), Niesco Dubbelboer (initiatiefnemer Meer Democratie), Petra Jungblut (frisdenker Mensa vereniging van hoogbegaafden & facilitator Jungblut creatie), Ida Overdijk (eindredacteur religie & cultuur, EO/IKON), Stephan Sanders (schrijver en columnist), Evelien Tonkens (hoogleraar Burgerschap & Humanisering van de publieke sector), Jannet Vaessen (Algemeen Directeur WOMEN Inc), Mercedes Zandwijken (Keti Koti dialogen) en de lijst groeit.

Partners

Hier volgt een overzicht van de eerste partners die betrokken zijn. Mail ons op info@respect.nl wanneer je als organisatie of bedrijf mee wilt bouwen!

 • Action for Happiness Nederland
 • Business Talent Network
 • Herberg Het Mandelahuisje – ‘waar verbinding wordt gevoed, gevierd en hersteld’, Amsterdam
 • Humanistische Alliantie – o.a. organisator Mag Het Licht Aan Festival, Amsterdam
 • Johnny Wonder – bureau voor digitale communicatie, Amsterdam
 • Lemniscaat – uitgever, Rotterdam
 • MarkDrillich.nl – grafische & website vormgeving, Amsterdam
 • Mensa – The IQ Society – organisatie van 4500 hoogbegaafden in Nederland, Ede
 • N=5 – grootste onafhankelijke reclamebureau van Nederland, Amsterdam
 • Nieuwwij.nl – grootste web-community voor het verbinden van verschillen, Amsterdam
 • The Other Side – creatief communicatiecollectief, Rotterdam
 • Respect Education Foundation (REF) – lesprogramma’s en Week van Respect, Amsterdam
 • Rode Hoed – debatcentrum, Amsterdam
 • #Samen1 – initiatief om met diverse marsen mensen bijeen te brengen, Amsterdam/Rotterdam
 • Stichting MasterPeace – vredesproject, dat steunt met apps en lokale initiatieven, Utrecht
 • World’s Best News Campaign – initiatief van Algemeen Dagblad, Rotterdam

FacebooktwittermailFacebooktwittermail