Manifest voor een Respect Samenleving

Om succesvol aan Respect te bouwen hebben we heel veel support nodig. Bouw je met ons mee? Hieronder zie je waar je hulp voor nodig is en hoe je jezelf kunt aanmelden.

Sinds januari 2016 schrijven we aan een Manifest voor een Respect Samenleving. In het najaar zullen we deze aanbieden aan de Koning, de Regering, de koepelorganisaties van werknemers en werkgevers en alle media. Met tientallen concrete voorstellen willen we iedereen aansporen om de Nederlandse samenleving snel respectvoller te maken.

Meld je aan: denk en schrijf mee

Het Manifest voor een Respect Samenleving richt zich op diverse thema’s, waarvan sommige al besproken zijn. Hieronder zie je een overzicht van de thema’s die we nog gaan behandelen, plus de data waarop we dat gaan doen in Herberg Het Mandelahuisje, Amsterdam.
Wanneer je in de praktijk of juist theoretisch (door onderzoeken, lezingen, boeken of studie) nauw bij een van deze thema’s betrokken bent en je wilt met ons meedenken, meld je dan aan bij info@respect.nl

Deze sessies vonden al plaats:
 • Wat is respect, wat kan het ons bieden
 • Respect voor de ‘Boze Burger’
 • Respect voor democratie
 • Respect voor vrouwen
 • Respect voor ouderen
De volgende Respect-sessies moeten nog plaatsvinden:
 • 14 juni 2016: Respect voor nieuwkomers (diversiteit, integratie)
 • 5 juli 2016: Respect voor de wereld (klimaatverandering)
 • 23 augustus 2016: Respect voor ondernemerschap
 • 13 september 2016: Respect voor kunst
 • 4 oktober 2016: Respect voor jongeren (kansen & innovatie)
 • 25 oktober 2016: Respect voor buurten.

Debatten en dialoogprojecten

Met debatten en dialoogprojecten betrekken we je bij de maatregelen die we ontwikkelen. Graag nodigen we je uit om mee te denken. Onze eerstkomende activiteit staat op de agenda.

Wanneer je buiten de debatten of de Respect-sessies om schriftelijk concrete maatregelen wilt aandragen, als mogelijke inhoud voor het Manifest, op welk thema dan ook, dan ben je ook van harte welkom: info@respect.nl

Respect Award

We roepen mensen op om met een persoonlijke videoboodschap iemand te nomineren van wie ze hulp krijgen of van wie ze in het verleden hulp hebben ontvangen. Bijvoorbeeld een kans om werkervaring op te doen, hulp van een buurman bij ziekte, beginkapitaal voor een te starten bedrijf, een taalles toen je nog geen woord Nederlands sprak, een levensreddende hartmassage. Zet jouw held in het zonnetje! Zo ontstaan honderden, positieve, inspirerende verhalen, die aantonen wat het oplevert om elkaar respect te geven.

Hoe kan je meedoen?

 1. Nomineer je kandidaat voor de Respect Award met een videoboodschap van maximaal 1 minuut. Vergeet niet te vertellen waarom hij/zij respect verdient. Hoe ben je door hem of haar op weg geholpen, hoe heeft hij of zij respect aan jou getoond? Welk compliment wil je hem of haar nu geven?
 2. De opname mag gewoon met je mobieltje gemaakt worden. Bij voorkeur in aanwezigheid van de persoon die je wilt nomineren. Editing, truckages, muziek, het is allemaal niet nodig, maar mag wel. Het belangrijkste is dat de video van je respect-betuiging ons weet te raken;
 3. Zorg dat je jouw opname eindigt met een kleine of een grote, diepe buiging of slechts een klein, respectvol knikje voor de man of vrouw die met de video hebt genomineerd;
 4. Stuur de opname in naar maartje@respect.nl Gebruik Wetransfer bij het toesturen van zware bestanden (>10MB). Bij deelname ga je er mee akkoord dat we de video mogen plaatsen op het YouTube-kanaal van Respect;
 5. Zodra je video op ons YouTube-kanaal staat is het belangrijk dat je hem deelt via je eigen sociale media (Facebook, Twitter, Instagram). Het aantal likes en views telt mee bij de uiteindelijke beoordeling voor de Respect Award.

Op 8 November 2016 wordt de Respect Award 2016 uitgereikt. Hou de voortgang in de gaten via deze site of onze Facebook-pagina.

Respect campagne ‘Geven is krijgen’

Jouw medewerking is van cruciaal belang bij het bereiken en betrekken van honderdduizenden Nederlanders. Wat kun je allemaal doen?

 • deel respect.nl via je sociale media;fb_voorbeeld
 • gebruik een cover-pic van Respect op je eigen Facebook-pagina. Klik hier om te downloaden;
 • like en deel de Facebook-pagina van Respect;
 • bespreek of en hoe je school, universiteit, bedrijf of organisatie mee kan doen aan deze campagne;
 • speldjemeldt je aan als vrijwilliger, om campagne te voeren en/of te helpen bij de organisatie van debatten, dialoogprojecten, acties en meer: info@respect.nl Zo gaan we bijvoorbeeld enkele evenemenenten bezoeken, die al jaren heel respectvol bezig zijn voor hun bezoekers en artiesten. Daar gaan we iedereen twee Respect-speldjes geven. Eentje voor de ontvanger, eentje om aan een ander te geven, die ook Respect verdient.
 • doe mee aan de Respect Award en vertel anderen er over;
 • deel de videoboodschappen over genomineerden aan de
  Respect Award via je eigen sociale media

Donatie-campagne
‘Geven is krijgen’

Donaties zijn uiteraard zeer welkom. We zullen je donatie gebruiken voor de dekking van onze kosten, niet voor salarissen (iedereen werkt voorlopig nog vrijwillig). Bij een donatie van 50 Euro of meer sturen we je graag een blijk van waardering: de unieke Respect paraplu.
Klik op de Paypal knop om de donatie te fiksen:

De initiatiefnemers van Respect, Sylvana Simons en Ilco van der Linde, zijn beide af en toe ook in te huren voor presentaties en lezingen, bij scholen, universiteiten, bedrijven en evenementen. De vergoeding wordt in dat geval gedoneerd aan Respect. Bij interesse kunt u contact zoeken via info@respect.nl


FacebooktwittermailFacebooktwittermail