Nieuws

Cynthia Bakker: "Met sommigen bouw je écht een band op!"

Cynthia werkt als verpleegkundige in de thuiszorg. De functie vraagt veel van haar vakmanschap. “Je kunt niet werken op de automatische piloot.”

Een breed takenpakket

“Ik bezoek cliënten om verpleegkundige handelingen te doen. Daarnaast doe ik intakes en evaluaties. Ik heb contact met de huisarts en met mantelzorgers. Daarnaast doe ik ook nog de planning op onze locatie. Je kunt dus wel zeggen dat ik een breed takenpakket heb.”

Uitdagend werk

“Een van de leukste dingen aan de thuiszorg is dat je heel zelfstandig werkt. Je kunt echt je eigen ding doen. Het werk is ook zeker uitdagend. Je weet nooit wat je tegenkomt. Misschien kom je ergens om een wond te verzorgen en beland je zo in een echtelijke ruzie. Je moet creatief zijn, goed communiceren en prioriteiten kunnen stellen. Je kunt niet werken op de automatische piloot.”
 

"Je werk in de thuiszorg behelst veel meer dan mensen vaak denken."
 

Thuiszorg vraagt meer

“De thuiszorg vraagt meer dan veel mensen denken. Je doet verschillende verpleegkundige handelingen. Van katheterzorg tot insuline spuiten. Maar je werk behelst veel meer. Observatievermogen, klinisch redeneren en verpleegkundig leiderschap zijn enorm belangrijk.” 

Voldoening

”Zo kwam ik eens bij een vrouw om steunkousen te wisselen. Toen ik de deur opendeed, zag ik al overal troep liggen. De vrouw bleek erg in de war. Ze kon niet meer voor zichzelf zorgen. Ik heb direct contact opgenomen met de huisarts. Samen hebben we dingen in gang gezet. En een paar dagen later ging het alweer beter. Dat geeft wel voldoening.”
 

"Met sommige cliënten bouw je echt een band op. En soms ook met de hele familie."
 

Een band opbouwen

“In de thuiszorg stap je niet alleen in iemands huis maar ook in zijn leven. Daar moet je je wel van bewust zijn. Gelukkig zijn de mensen vaak heel blij met je. Met sommigen bouw je echt een band op. En niet alleen met hen trouwens, soms ook met een heel gezin. Of een hele familie.”

Dankbaar werk

“Soms vallen mensen weg. Dan gaan ze naar een verpleeghuis. Of ze sterven. Dat is vervelend, maar het hoort erbij. Het is niet gek als je dan wordt uitgenodigd voor de begrafenis. Ik vind het fijn om daarbij te zijn. Dat is troostend voor de familie. Vaak willen ze je nog bedanken.”

Cynthia Bakker, Verpleegkundige Thuiszorg

Cynthia Bakker

Deel deze pagina