Nieuws

Virginia Robben: "Respect staat als een huis!"

Virginia is als zzp ‘er Helpende Plus regelmatig bij een van de vestigingen van Respect te vinden.

Het begint bij opa

“Mijn opa overleed toen ik jong was. Lang dacht ik: was ik toen maar een paar jaar ouder geweest, dan had ik beter voor hem gezorgd. Dat is het begin van mijn carrière in de zorg. Ik wil bewoners net zo goed verzorgen als ik zou doen met mijn eigen opa en oma. Zo kan ik hen een goede oude dag bezorgen.”

Zelf uren kiezen

“Ik werk nu een jaar of 10 in dit beroep. Eerst als helpende en daarna als helpende plus. Hoeveel ik ook van mijn werk houd, op een gegeven moment braken de weekend- en avonddiensten me op. Die zijn toch lastig als je moeder bent van twee kleine kinderen.  Daarom ben ik drie jaar terug zzp’er geworden. Nu kan ik vakantie opnemen wanneer ik wil. Die vrijheid is heerlijk.”

Elke afdeling is anders

“Ik zie weleens collega’s die al 30 jaar op dezelfde afdeling werken. Dat is niks voor mij. Als zzp’er kom ik op veel verschillende plekken. Die variatie is erg leuk en leerzaam. Op elke afdeling moet je weer andere zorg leveren. Voor mij is het overigens nooit een kwestie van je kunstje doen en weer weggaan. Het liefst blijf ik een paar weken of maanden bij een opdrachtgever. Alleen dan kun je een band opbouwen met de bewoners. Dat is nodig om mensen echt te kunnen helpen.”

Leuke én minder leuke organisaties

“Er is veel verschil tussen opdrachtgevers. Bij de ene organisatie kijkt het personeel je weg, bij de andere voel je jezelf direct welkom. Soms meld ik me ’s morgens vroeg bij een locatie en dan blijkt dat niemand op de hoogte is van mijn komst. Op andere plekken staat de koffie klaar en word ik uitgebreid welkom geheten. Het vervelende aan werken als zzp’er is dat je je opdrachtgevers niet helemaal voor het uitkiezen hebt. Soms zit je nu eenmaal een tijdje bij een vestiging waar je het minder naar je zin hebt. Je moet wel je geld blijven verdienen. Ik doe natuurlijk wel mijn best om zoveel mogelijk bij leuke organisaties te werken, zoals Respect.”

Direct thuis bij Respect

“Toen ik bij Respect kwam, voelde ik me direct thuis. De collega’s in vaste dienst behandelen je vanaf het eerste moment als één van het team. En ook het management ziet je echt voor vol aan. Ze vroegen me bijvoorbeeld ook of ik me nog verder wilde ontwikkelen. Bijvoorbeeld met een cursus. Ik vind het een hele goede zaak dat Respect zich hiermee bezighoudt. En voor mij is het heel handig. Je moet als zzp’er tenslotte wel zelf je opleiding regelen en betalen.“

Een organisatie die staat

“Bij Respect staat de organisatie als een huis. Financieel én organisatorisch. Van de inkopen voor bewoners tot cursussen voor het personeel. Geld gaat niet naar de hoge bazen maar naar de werkvloer. Daardoor ervaar je hier minder werkdruk dan op sommige andere plekken en kun je meer tijd besteden aan bewoners. De ontspannen houding van het personeel werkt door naar de bewoners. Daardoor zijn ze rustiger en gelukkiger en is er eigenlijk minder zorg nodig.”

Virginia Robben, zzp'er Helpende plus

Zzp'er Virginia Robben

Deel deze pagina